Virus

Vi har kun kendt til virus de sidste godt 100 år. Inden da blev folk også syge, men vi vidste ikke, at det var virus, der kom med sygdommene.

Virus er årsag til mange sygdomme og har igennem tiden været skyld i mange epidemier og pandemier. Der har igennem de sidste 150 år været en del influenza pandemier, bl.a. den spanske syge, som kostede mellem 20 og 50 mio mennesker livet i hele verden. Derudover har influenza hærget flere gange igennem tiden. For forholdsvis nylig var der svineinfluenza, som også bredte sig til flere kontinenter.

Derudover kan nævnes skrækkelige sygsomme som Ebola, SARS og MERS, som alle har kostet menneskeliv rundt om i verden, og som alle er forårsaget af vira.

HIV er også en virus. Den spreder sig bare ikke på samme måde som mange af de andre.

Størrelse

Virus hører til de mindste mikroorganismer, vi kender til. De enkelte viruspartikler, virioner er så små, at vi kun kan se dem i et elektronmikroskop.
Størrelsen har også gjort sygdommene til noget af et mysterium før i tiden, da man jo af gode grunde ikke kunne se, hvad der gjorde folk syge.

De mindste virioner er så små som 40 nm.

Opbygning af virus

Virus er simpelt opbygget. Det er i bund og grund opbygget af :

  • en kerne af arvemateriale, DNA eller RNA, altså opskriften på virussen.
  • en membran af fedt eller protein, altså en skal som beskytter arvematerialet.
  • en receptor, en slags nøgle til at lukke celler op med. Denne nøgle består også af protein.

At vide hvad virus er opbygget af er vigtigt, når man skal prøve at undgå den. Fedt og protein er velkendte fænomener, som sagtens kan håndteres og slås ihjel nænsomt uden brug af gift (se mere under rengøring).

Hvad lever de af?

Virus er ikke rigtig levende og ikke rigtig død. Den skal have en vært for at kunne formere sig. Den bruger sin recepter/nøgle til at trænge ind i specifikke celler, altså kun de celler, som nøglen passer til. Herefter bruger den cellen selv til at producere ny virus. Dette fortsætter til cellen er fyldt op og sprænges. Herefter spredes alle de nye virioner rundt og kan trænge ind i nye celler.

Virus er som nævnt cellespecifik. Dvs. den ikke kan trænge ind i en celle, hvor nøglen ikke passer. Hvilket betyder, at den er fuldstændig harmløs og vil gå til grunde, hvis man holder den væk fra disse celler.

Hvordan spredes de?

Mange vira er luftbårne og spredes let i luften, hvor andre spredes gennem sekreter som, blod, sæd eller spyt. Og helt andre vira igen spredes igennem vores fødevarer.
Det er derfor meget vigtigt at være bevidst om den enkelte virus, så man kan tage de rette forholdsregler.
HIV spredes fx gennem sæd og blod, men ikke gennem luften. Mundbind vil derfor ikke hjælpe overhoved, men et kondom vil betyde alverden.
Norovirus spredes igennem vores mad og forårsager Roskildesyge. Virusset kræver meget grundig håndvask og kan overleve håndsprit. Så her er det bedste middel simpelthen, at alle syge og potentielt syge skal blive væk fra maden.
Dette kan dog være svært at regne ud, da man godt kan smitte uden at være syg. Ved Norovirus går der ofte et døgn eller to fra man er smittet, til sygdommen bryder ud.
Influenzalignende sygdomme, som også COVID-19, sidder i vores luftveje og spredes derfor gennem luften, når vi nyser, hoster eller spytter. Derfor er det bedste middel her, afstand.
Her kan man også sagtens virke rask, men alligevel sprede smitte, og det er derfor vi skal holde afstand.

Særligt om Corona

Ordet Corona stammer fra latin og betyder krone eller glorie. Corona er en betegnelse for en hel familie af vira, som sygdommen SARS fra 2003 også var medlem af.

Det er en såkaldt zoonose, som betyder, at den har muteret fra at være en virus, som tidligere var forbeholdt dyr.

Virussets fulde navn er: SARS-CoV-2, som betyder: Severe Acute Respiratory Syndrome Corona Virus Version 2

Den sygdom som den forårsager hos mennesker har fået navnet: COVID-19, som betyder: Corona Virus Disease 2019

Virusset forårsager en luftvejsinfektion.
Inkubationstiden er forholdsvis lang, fra 2-14 dage, hvilket gør at man har helt op til 14 dage, hvor man kan nå at smitte andre mennesker inden man er klar over, at man er syg.