Viden om hygiejne

Hygiejne betyder “Sundhed”, og ordet er opkaldt efter den romerske gudinde Hygieia.

Hygiejne har derfor ikke nødvendigvis noget med vand, sæbe og desinfektion at gøre, men drejer sig i stedet om at finde måder at opretholde en sundhed i befolkningen.

Her er renlighed selvfølgelig et kodeord. Men adfærd spiller næsten en endnu større rolle.

I tidligere epidemier har isolation, karantæner og opsporing af smittekilder spillet en større rolle, end hvor tit folk gik i bad. Tidligere har folk heller ikke haft adgang til rent vand at vaske sig i, og badeanstalter kunne derfor være en ren smittefælde.

Her er vi selvfølgelig meget langt tilbage i tiden. Vores vand er rent, og vi kan vaske os andre steder end badeanstalten. Men derfor kan vi stadig lære meget af tidligere tiders erfaringer.

Nogle vira kan fx overleve håndsprit. Dette er fx tilfældet med Norovirus, som giver sygdommen Roskildesyge. Så hvad gør vi så?
Så skal vi have helt andre metoder i brug. Det handler om viden. Viden om opbygningen af virus, viden om inkubationstid, viden om smittespredning osv, så vi kan bygge det bedste værn.

Men hygiejne handler også om balance.

Der er flere vira på denne planet end noget som helst andet levende. Hvis vi beslutter os for at gå i krig mod alt dette, så er det en kamp vi taber. Og det er også en misforstået kamp, for lang de fleste mikroorganismer gør ingen forskel for os, eller er ligefrem gode for os.