Rengøring

Gode rutiner

Når det gælder rengøring kan det være en god ide at have nogle gode rutiner. Det er de færreste som har en trang til at gøre rent hele tiden, så derfor må man lave nogle faste tidspunkter og nedslag i løbet af dagen/ugen/måneden, hvor der skal gøres rent. Om det er dag, uge eller måned kommer selvfølgelig an på, hvilken opgave, der er tale om. Aftørring af borde er flere gange om dagen, mens aftørring af støv på lamper i loftet godt kan vente lidt.

Man kan ikke se mikroorganismer, hvilket gør, at man ikke kan vente til der ser beskidt ud. Hvis det er blevet så slemt, at man kan se bakterier, så skulle man have gjort rent for længe siden.

En god rengøringplan er derfor at foretrække.
Men den skal tilpasses den enkelte person eller arbejdplads.
At sige at alle skal tørre borde af hver halve time giver ikke nogen mening, hvis ikke bordet har været brugt. Det kan derfor være en god ide at få klarlagt sin arbejdsdag, så man kan finde frem til de rette tidspunkter og metoder til rengøring. Dette gennemgås detaljeret på “Online Hygiejnekursus”, hvor vi går i dybden med risikovurdering og kritiske berøringspunkter.

Udluftning

At lufte ud og sørge for, at der kommer lys ind er et gammelt husholdningsråd. Men det er et af de rigtig gode.

Virus kan leve i luften i op til 4 timer, så det er derfor en god ide at få skiftet luften ud løbende. Dette kan gøres ved at lufte ud og skabe gennemtræk, hvor man sørger for, at der sker en udskiftning af luften. At åbne vinduer er derfor ikke altid nok.

Sollys indeholder ultraviolette stråler, som slår mikroorganismer ihjel. På samme måde som UV-stråling er farligt for os, er det også farligt for vira. Det kan derfor være en god ide at sørge for at trække gardiner, lameller og persienner fra og lade lyset komme ind.

Fra rent til beskidt og fra højt til lavt

Når man så går i gang med at gøre rent, er det en god ide at arbejde sig fra det rene mod det beskidte. Det lyder kompliceret, men forestil dig, at du skal gøre et badeværelse rent. Hvis man kun har en klud, så vil det være helt uforsvarligt at starte med at rengøre toilettet og så tage håndvasken bagefter. Men den omvendte rækkefølge, altså håndvask først og så toilet, er helt fin.

Derudover skal man arbejde sig fra højt til lavt.
Hvis man skal tage lamperne i loftet, så starter man der, da man ellers vil komme til at svine alt det nedenunder lamperne til igen.

Kritiske berøringspunkter

De kritiske berøringspunkter er de steder, hvor mange mennesker rører i løbet af en dag.
Det er steder som:

  • Dørhåndtag
  • Kontakter til belysning og andet
  • Håndvask og armaturer
  • Greb på skuffer
  • Borde
  • Affaldsstativer
  • Teknik, telefon, dankort, computer osv

Det er disse steder, der skal rengøres ofte.

Rengøringsmidler

Der findes mange forskellige rengøringsmidler, og det kan derfor føles som en jungle at finde frem til det rigtige.

Som hovedregel skal der benyttes almindelige rengøringsmidler til rengøring i forbindelse med Corona, medmindre man har en reel mistanke om, at der har været sygdom tilstede. I dette tilfælde skal man benytte desinfektionsmidler.

Bruger man desinfektion SKAL man følge anvisningerne.

I “Online Hygiejnekursus” gennemgås forskellige typer af rengøringsmidler, samt hvad der kan bruges i hvilke situationer.

Rene klude

Brug altid rene klude til at gøre rent med. En klud kan godt genbruges, hvis der er tale om en bomuld eller mikrofiberklud. Den skal bare vaskes ved min. 80 grader inden den bruges igen.

Sørg derfor for at have rigeligt med rene klude. Og hold dem skarpt adskilt fra de beskidte, så der ikke opstår tvivl om, hvad der er rent og hvad der er beskidt.